Hur mycket kostar det att värma upp en bastu?

Många drömmer om att ha sin egna bastu med fri tillgång till.

Särskilt under årets kallare månader kan det vara riktigt skönt att sätta sig i bastun. Förutom att bastun värmer upp kalla kroppar så har det också flera hälsofördelar. Därför kan det vara värt att ha en egen bastu.

Men en anledning till varför många är osäkra om de ska bygga en egen bastu eller inte är driftkostnaden. Därför får du i den här artikeln mer information på hur mycket det kan kosta att värma upp en bastu.

Sidans innehåll

Så mycket kostar uppvärmningen av bastu

Det är olika hur mycket det kostar att värma upp en bastu beroende på vilket sorts bastuaggregat du har och hur högt du vill komma i temperatur. Sedan påverkar även de tillfälliga elpriserna som kan vara rörliga. Därför är det svårt att säga exakt hur mycket det kostar att värma upp din bastu.

En mindre bastu som används i totalt 1½ timma kostar omkring 15 kronor. Att värma upp och ha igång en större bastu under lika lång tid kostar omkring 30-40 kronor. För att räkna ut det exakta priset för uppvärmningen av din bastu behöver du utgå från vilket elområde du bor i.

Därefter kan du räkna priset på hur många kWh ditt bastuaggregat drar samt hur lång uppvärmning den kräver för att den ska uppnå önskad temperatur

Kostnaden att värma upp bastun

För att räkna ut hur mycket det kostar att värma upp din bastu finns det några saker du behöver tänka på.

Till att börja med ska du utgå från vilket typ av aggregat du har. Om du har en större bastu har du antagligen ett aggregat som är kraftigare eftersom de ska värma upp ett större rum.

Men om du har en mindre bastu behöver du ett mindre effektfullt aggregat. Ett mindre bastuaggregat brukar dra ungefär 8-9 kWh medan en större variant kan dra upp till 20 kWh.

Elpriser per område påverkar uppvärmningspriset

Idag är elpriserna olika beroende på i vilket elområde du bor vilket även det är något du behöver ta hänsyn till för att ta reda på hur mycket det kostar att värma upp din bastu.

Elpriserna är rörliga och baseras elbörsens priser. Under sommaren är det oftast något lägre i jämförelse med under vintern.

Det här är de aktuella (oktober 2022) börspriserna per månad för de olika elområden:

  • Elområde 1 (Luleå) omkring 18,3 öre per kWh
  • Elområde 2 (Sundsvall) 51,9 öre per kWh
  • Elområde 3 (Stockholm) 223 öre per kWh
  • Elområde 4 (Malmö) 305 öre per kWh

I regel tar det ungefär en halvtimme upp till en timme att värma upp en bastu. Om ditt bastuaggregat ligger på 10 kw och du bor i elområde 2 och du har igång den i en timme kostar det omkring 5 kronor.

Om du har ett större bastuaggregat på 20 kw och bor i elområde 2 och har igång den i en timme kostar det alltså omkring 10 kronor.

De flesta igång sin bastu i snitt 1½ timme per användning vilket också påverkar det slutgiltiga priset. Om du inte slår av aggregatet efter att bastun har uppnått den önskade temperaturen betyder det att elen fortsätter att dras.

Det givetvis dyrare ju oftare du har igång din bastu. I snitt använder de flesta sin bastu en gång i veckan. Bastuanvändandet tenderar att gå upp under de kyligare månaderna för att sedan gå ner igen under sommaren.

I snitt kan du räkna med att om du bor i södra eller mellersta Sverige kostar det 2 kronor per kWh. En familjebastu förbrukar omkring 4 kWh under ett bastubad.

Större bastu kräver kraftfullare uppvärmning

Ju större bastu du har, desto mer effektfullt aggregat behöver du för att värma upp bastun vilket påverkar uppvärmningskostnaden för bastubadet. Det är något du bör haft i din beräkning i samband med att du byggde din bastu. Det kan bli onödigt dyrt om du har ett bastuaggregat som är avsedd för att värma upp en mindre volym i en större bastu.

För att ta reda på vilken Kw du ska ha på ditt aggregat ska du börja med att räkna ut bastuns volym i kvadratmeter genom att multiplicera bastuns bredd, djup och takhöjd. På så sätt kan du ta reda på hur stor volym aggregatet kan värma upp. Sedan kan det variera beroende på modell. Du kan räkna med att du behöver ungefär 1 kw per kvadratmeter. Alltså om bastun har en volym på 4-8 kvadratmeter behöver du ett aggregat som har en effekt på omkring 6-8 Kw.

Kostad för att värma upp ett vedeldat bastuaggergat

Ett vedeldat bastuaggregat drar såklart ingen el och kostar därför ingenting att värma upp förutom kostnaden för veden.

Hur mycket veden kostar varierar mycket. Köper du en packet ved i en butik varje gång du ska basta blir det snabbt dyrt jämfört med om du själv klyver ett träd som du äger.

Ska du köpa ved rekommenderar jag att köpa storpack för att minska kostnaden.

Läs vidare om allt som berör bastu

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}