Bästa infraröd bastu – Allt om IR-bastuns fördelar, risker och hur de jämför sig mot klassiskt bastubad

Med en infraröd bastu badar du i en något lägre temperatur i jämförelse med en traditionell bastu. Temperaturen i en bastu med infraröd värme ligger ofta mellan 20-60 grader medan en traditionell bastu kan nå upp till 70-100 grader. Trots de lägre temperaturerna så finns det fortfarande många fördelar med att basta i en infraröd bastu.

I den här artikeln kan du läsa mer om IR-bastuns fördelar, vilka positiva hälsoeffekter den kan ha samt få information om forskningen bakom.

I artikeln beskriver jag även hur du gör för att köpa en nyckelfärdig infraröd bastu från beställning i butik till 

Avslutningsvis jämför och listar jag de 5 bästa nyckelfärdiga basturummen med infraröd bastu. Vill du snabbt veta de topprankande infraröda basturummen ser du en kortare sammanfattning nedan.

Sidans innehåll

Så fungerar en infraröd bastu

Innan vi kan gå in mer på hälsoeffekter, forskning och ge dig tips på bra infraröda bastus för ditt hem kan det vara bra att ha koll på vad en infraröd bastu är för något. 

I en infraröd bastu kommer värmen från paneler som utstrålar infrarött ljus. Infrarött ljus finns i solens strålar men är till skillnad från UV helt ofarligt. Ljuset tränger sig igenom huden direkt och värmer därmed upp kroppen inifrån. 

I en traditionell bastu kommer temperaturerna från aggregatet och sprids ut luften. I en infraröd bastu når du inte lika höga temperaturer som i en traditionell bastu vilket gör att du kan sitta längre eftersom de som högst blir upp till 60- 70 grader. Men trots att det är något lägre temperaturer i en IR-bastu så svettas du desto mer eftersom ljuset tränger in genom huden och värmer upp inifrån.

Idag kan du ta ett härligt infraröd bastubad på flera sätt. Du kan antingen bygga en egen bastu med infraröd värme hemma eller så kan du besöka närmaste klinik som har en sådan ifall du vill testa hur det är innan du köper hem en.

Forskning bakom infraröd bastu

Genom åren har det gjorts många studier på bastubadandets hälsoeffekter. Så även när det kommer till infraröd bastu.

Under de senaste 25 åren har bland annat forskare och kliniker i USA och Kina gjort undersökningar kring IR-bastuns hälsoeffekter. Även bastubadandets ursprungsland Finland har gjort studier på detta.

I USA och i vissa delar av Europa har man infört behandlingar med infrarött ljus inom vården för att förbättra dålig blodcirkulation, inflammationer, liggsår och operationssår. 

En annan stor organisation som har forskat kring infrarött ljus är rymdorganisationen NASA som kom fram till att infraröd stimulering är det bästa sättet för att bibehålla en god hjärt och kärlhälsa hos astronauter som befinner sig i rymden under långa perioder.

Den infraröda strålningen har visat sig ha många positiva effekter på hälsan. Det stärker hjärtat, gör att kroppen återhämtar sig snabbare efter sjukdomar och inflammationer, och avgiftar kroppen.

IR-bastuns positiva effekter

Att basta i IR-ljus har många positiva effekter på din hälsa. I den här delen får du en mer djupgående genomgång på vilka olika fördelar som finns med att att basta i infraröd värme.

Förebygger sjukdomar och lindrar inflammationer

Värmen hjälper din kropp att producera fler vita blodkroppar eftersom höga temperaturer lurar kroppen att den har feber.

De vita blodkropparna är de som attackerar infektioner och bakterier och förhindrar att sjukdomar ska ta sig in och sprida sig i kroppen. Ju mer vita blodkroppar du har, desto friskare håller du dig. Förutom att de håller dig frisk kan de vita blodkropparna också påskynda tillfrisknandet.

Infrabastu kan även hjälpa till att lindra inflammationer och ledbesvär. Personer som lider av exempelvis reumatism kan ha särskild nytta av att bada i en infraröd bastu tack vare ökningen av vita blodkroppar.

Avkopplande

Att sitta i en IR-bastu är avkopplande. Det är för att när du sitter i värmen mjukas dina muskler upp vilket gör att du slappnar av.

Om du är stressad eller har svårt att somna kan ett bastubad få dig att komma ner i varv. Många upplever dessutom att de har lättare att sova efter att de använt en infraröd bastu.

Bra för hjärtat

I värme utvidgas dina blodkärl vilket gör att ditt blodtryck sänks. Därför kan regelbundna bastubad ha en positiv effekt för de som lider av hjärt-och kärlproblem.

I vanliga bastus kan det vara farligt att basta om du har hjärtproblem i och med de höga temperaturerna. Men eftersom IR-bastus har lägre temperaturer kan det vara ett bättre alternativ.

Om du har allvarliga hjärtproblem eller nyligen har drabbats av hjärtstopp eller liknande ska du rådfråga med din läkare. 

Fräschare hy

När du svettas gör sig kroppen av med slaggprodukter. Det resulterar i att du får en fräschare och mer strålande hy. När du bastar ökar blodcirkulationen vilket även har en positiv effekt på din hy då det förbättrar hudens spänstighet vilket gör att du kan se yngre ut om du bastar regelbundet.

Förutom att du får fräschare hy i ansiktet kan du också bli av med celluliter på kroppen. Celluliter är en blandning av fett, slaggprodukter och vatten som samlats i fickor under huden. I samband med kraftiga svettningar gör sig kroppen av med dessa ansamlingar vilket gör att dina celluliter minskar om du bastar regelbundet.

Viktkontroll

I varma temperaturer behöver kroppen reglera värmen genom att svettas. I riktigt varma temperaturer förbränner vi därmed mer kalorier.

På bara en sittning i en IR-bastu kan du bränna upp till 600 kalorier vilket motsvarar ungefär en springtur på 60 minuter. Ett bastubad kan alltså vara ett komplement till en bra kost och motion för dig som vill gå ner i vikt.

Tänk som sagt på att bastubad i infraröd bastu ska ses som ett kompliment till vanlig träning och inte en ersättning.

Infraröd bastu - Köpguide

Om du planerar att skaffa en infraröd bastu finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på.

Det är till exempel viktigt att materialet tål värme bra, att den är av en rimlig storlek och att den är prisvärd. Utöver dessa egenskaper finns det fler kriterier vi har utgått från när vi valde ut de bästa produkterna du kan läsa mer om längre ner i den här artikeln.

För att du lättare ska kunna avgöra vilken bastu du ska investera i kan det vara bra om även du har dessa kriterier i åtanke inför ditt köp. 

Bastuns storlek

Storleken på bastun är viktig av flera anledningar. De flesta som ska installera en IR-bastu gör det i sitt hem och därför ska den inte ta upp för mycket plats.

I regel är oftast en infrabastu något mindre till storleken än vad en traditionell bastu är. Men den ska inte heller vara för liten då du inte ska känna dig instängd och den ska ha plats för minst en person eller fler beroende på hur många ni är som ska använda bastun.

Effektivitet

En bra infraröd bastu ska vara effektiv att använda. Det ska inte dröja särskilt länge från att du slår på bastun tills att den har värmts upp.

 Värmen i sig ska vara av en behaglig temperatur och det infraröda ljuset ska göra sitt jobb väl och värma upp din kropp inifrån när du sitter i bastun. Därför är det viktigt att bastun är effektiv och gör det den ska för att du ska bli nöjd med ditt köp.

Material

Det material som bastun är uppbyggd av ska vara rejält och slitstarkt. Materialet ska tåla värme bra och vara väl isolerad.

Det är särskilt viktigt att bastun är tillverkad av ett värmetåligt material invändigt eftersom det är inne i bastun som de höga temperaturerna uppstår. Det ska inte leda värme för att du ska kunna få en behaglig bastuupplevelse.

Flera funktioner

Det är viktigt att bastun värmer på ett effektivt sätt. Men för att du ska kunna njuta av ditt bastubadande ännu mer är det ett stort plus om den är tillverkad med flera smarta funktioner som gör ditt bastubadande lite smidigare och bekvämare.

Leverans och installation

Hur smidig leveransen av basun är och hur enkelt det är att installera bastun i badrummet är avgörande för många. Vanligast är att bastun levereras till tomtgränsen. Därefter är det ditt uppdrag och installera bastun. Kontakta din hantverkare för hjälp om du inte besitter kunskapen.

Bästa infraröda bastun

Bastu nyland

Bastun kommer från varumärket Nordcabin och modellen heter Nyland.

Måtten på bastun är följande:

Längd: 120 cm

Bredd: 100 cm

Höjd: 190 cm

Bastun är relativt liten till storleken och tar därmed inte upp särskilt stor plats. Inne i bastun  finns en sittbänk där högst 2 personer kan sitta. Trots storleken ger bastun ett rymligt intryck och det känns därmed inte trångt inne i bastun. Samma bastu finns i en större variant om du vill ha plats för fler personer. 

Bastun är utrustad med ett kontrollsystem som du kan använda för att ställa in en timer på hur länge du vill att bastun ska vara igång, temperatur, kontrollera belysningen samt spela musik via  USB, AUX eller MP3 via dess inbyggda högtalare som sitter inne i bastun. 

 Den är också utrustad med luft jonisering vilket renar luften från damm och bakterier vilket har flera hälsofördelar. Det ingår även en doftpåse som placeras inne i joniseraren och sprider en väldoftande doft inne i bastun vilket gör den mer trivsam.

Bastun är tillverkad av kanadensiskt hemlock trä vilket är en gransort som är mycket tålig. Bastun är träfärgad och är utrustad med en dörr av härdat glas som tål höga temperaturer samtidigt som den inte leder värme. Bakom bastulaven finns en träpanel som gör att du bekvämt kan luta dig tillbaka.

Temperaturen kan bli mellan 18 och 60 grader celsius och dess maximala effekt ligger på 1780 W och spänningen 380 W vilket innebär att bastuns värms upp på en kort stund.  I produkten ingår en monteringsmanual som är enkel att följa eftersom den visar hur du ska göra steg för steg för att installera din bastu på plats.

Pris: 29 995 kr.

Bastu Löyly

Bastun kommer från varumärket Metalcraft och modellen heter Löyly.

Måtten för den infraröda bastun är följande:

 • Höjd: 210 cm
 • Bredd 180 cm
 • Djup 120 cm

Bastun är därmed något högre i jämförelse med liknande IR-bastus från andra varumärken vilket gör att du kan behöva ta hänsyn till dess höjd innan du monterar upp den. Men det är en höjd som de flesta har plats för i sitt hem. Den är utrustad med två bastubänkar där upp till 4 personer kan få plats och den har gott om utrymme tack vare höjden vilket gör att du inte känner dig instängd.

Löyly är utrustad med 13 stycken infraröda värmare varav en är en keramisk värmare som är placerad i bastuns bakre paneler mellan bastu sitsarna och 12 stycken kolfibervärmare som finns placerade i sidopanelerna, den bakre panelen, på sitsen samt på golvet vilket gör att du får värme från alla håll när du sitter i bastun och skapar därmed ett bra och jämnt värmeflöde. 

Totaleffekten ligger på 2600 W och dess temperaturer kan vara mellan 18 och 65 grader celsius. Tack vare den kraftfulla effekten värms bastun upp under en kort stund. I bastun finns även en syre jonisator som hjälper till att rena luften inne i bastun för en behaglig och hälsosam miljö.

I bastun finns en kontrollpanel där du kan kontrollera temperaturen, ställa in en timer för hur länge bastun ska vara igång. Den är även utrustad med USB-port, MP3 och FM spelare samt bluetooth vilket gör det möjligt för dig att spela musik eller något annat inne i bastun via dess två inbyggda högtalare. Bastun har belysning både invändigt och utvändigt. Dessutom har den integrerad ljusterapi som kan skifta i färg och skapa ett stämningsfullt ljus inne i bastun.

Bastun består av hemlock trä vilket är ett värmetåligt och rejält träslag. Träet i sig är ljust vilket ger ett stilrent intryck och kan göra sig fin i ditt hem. Dörrarna och sidorna är tillverkat av ett 8 mm tjockt säkerhetsglas vilket gör att glaset inte spricker till följd av värme eller värmeväxlingar. Dörrhandtagen är tillverkade av metall och det finns en hasp på insidan av dörren.

Inne i bastun finns detaljer i trä. Du finner till exempel handdukshållare, mugghållare samt en tidningshållare.

Denna variant av en infraröd bastu för hemmet är en av de billigare alternativen. Den kostar: 26 988 kr

Bastu karleby

Bastun kommer från varumärket Nordcabin och modellen heter Bastu karleby III.

Måtten för bastun är följande:

 • Höjd: 1900 mm
 • Bredd: 1280 mm
 • Djup: 1050 mm

Bastuns storlek är standard när det kommer till den här typen av bastus som ska få plats i hemmet. Men det som gör att denna sticker ut något från andra är att den har plats för 4-6 personer vilket gör att det finns gott om plats i bastun samtidigt som den inte tar upp för mycket plats i  det rum där den ska stå. Samma bastu finns även i större varianter.

I bastun finns ett kontrollsystem som finns placerad på utsidan. Den har flera funktioner vilket är dessa:

 • Temperatur
 • Tid och timer
 • Belysning
 • USB/AUX switch/ FM radio

Via kontrollsystemet kan du alltså själv kontrollera bastuns temperatur, sätta in en timer på hur länge bastun ska vara påslagen, slå på och av belysningen samt spela musik eller något annat inne i bastun. Belysningens färg går att anpassa. Bastun har flera funktioner vilket är ett stort plus i kanten.

I bastun finns två varianter av uppvärmning. Den har infraröd värme som går upp till 800W vilket gör att bastun värms upp relativt snabbt och når upp till en behaglig temperatur. Det finns även ett klassiskt bastuaggregat som har en effekt på 3 kW som du kan använda ifall du vill basta på ett mer klassiskt vis. Du kan använda båda uppvärmnings alternativen på samma gång men se till att anpassa temperaturen på infravärmen först för att det inte ska bli alltför varmt.

Bastun är tillverkad av trä vilket är ett rejält, värmetåligt och hållbart material. Den är utrustad med en glasdörr som är värmetålig och behaglig att ta på när du ska öppna eller stänga bastun eftersom den inte drar åt sig värme. Träet är ljust vilket ger en trevlig känsla och passar lätt in i hemmet.

I produkten ingår även ett bastuset med balja, slev, termometer och ett timglas.

Det här är en av de dyrare varianterna av infraröda bastus för hemmet. Men eftersom det ingår flera funktioner och detaljer så anser vi att bastun är väl värd sitt pris. Den kostar 59 095 kr.

Bastu Nyland

Bastun kommer från varumärket Nordcabin och modellen heter Nyland RG3C.

Måtten för bastun är följande:

 • Höjd: 200 cm
 • Längd (baksida) 150 cm
 • Bredd (framsida) 65x120 cm

Bastun är därmed rymlig och är en av de högre varianterna av en infraröd bastu men den är inte för hög för att du ska få plats med den i ditt hem. Bastun sticker ut något till formen eftersom de flesta andra bastus är kvadratformade medan denna är byggd för att passa in i ett hörn vilket är positivt då det tar upp mindre utrymme.

Inne i bastun finner du bastulavar i två höjder som har plats för 3-4 personer. Tack vare höjden känns bastun rymlig och det finns gott om utrymme. På den övre våningen finns det ryggstöd av trä för att du ska kunna luta dig tillbaka på ett bekvämt sätt.

Inne i bastun finner du ett kontrollsystem som du kan använda för att ställa in temperaturen, kontrollera belysningen eller sätta en timer på hur länge du vill att bastun ska vara igång. Det finns även möjlighet att spela musik via USB, Radio eller MP3 genom dess integrerade högtalare. Den är också utrustad med luft jonisering som hjälper till att rena luften vilket är bra för din hälsa. Det ingår även en doftpåse som du kan placera inuti joniseraren för att den ska sprida en väldoft. I bastun finns belysning du kan kontrollera via kontrollpanelen.

 Bastun är tillverkad av ett kanadensiskt hemlock trä vilket är ett slitstarkt trä som tål värme och värmeväxlingar bra utan att det spricker. Dess dörrar och sidopaneler är tillverkade av härdat glas vilket är ett tåligt glas som passar bra i bastun.

Bastuns maximala effekt kan bli upp till 1980 W vilket är kraftfullt och du kan värma upp bastun på bara en kort stund. Temperaturen i bastun kan bli mellan 18 och 60 grader celsius vilket är en behaglig temperatur.

I produkten ingår en manual med monteringsanvisningar som är enkla att följa.

Pris: 45 995 kr.

Harvia infrabastu

Harvia radiant infrakabin är tillverkad för att två personer ska få plats i den. Här är måtten för bastun:

 • Höjd: 191 cm
 • Bredd: 120 cm
 • Djup: 105 cm
 • Vikt: 124 kg

Infrabastun från Harvia är inte särskilt stor vilket innebär att du kan få plats med den någonstans i ditt hem utan några större ansträngningar. Den är tillverkad för att två personer ska få plats i den och ger gott om utrymme för de som använder bastun samtidigt. Samma variant finns även i mindre utförande med plats för en person. 

Dess temperatur kan nå upp till 65 grader vilket är en normal temperatur för en infraröd bastu. Den har en maximal effekt på 1820 W vilket innebär att den är effektiv och det dröjer inte särskilt länge innan bastun har uppnått en behaglig temperatur så att du kan börja använda den.

Bastun är tillverkad av trä vilket är ett värmetåligt och hållbart material. I produkten ingår en bruksanvisning som visar steg för steg hur du ska gå tillväga för att montera vilket gör att bastun är lätt att montera. Du behöver inte några speciella byggtillstånd för att få uppföra bastun i ditt hem. Den kopplas via en vanlig stickkontakt vilket innebär att du inte behöver ta hjälp av en elektriker.

Infrabastuns utförande är följande: bakvägg 2x 380 W, sidovägg 2 x 380 W och ett bänkstöd på 300 W. Det innebär att du får värme från flera håll vilket skapar en jämn värmefördelning. Infrakabinen styr du med en manöverpanel som är enkel att använda. Du kan även använda den för att styra belysningen i bastun.

Innanmätet är tillverkat av ett ljust hemlock virke. Även utsidan är gjord av trä men har en mörk färg vilket gör att bastun är snygg att se på och kan passa in i ditt hem.

Pris: 29 095

Läs vidare om allt som berör bastu

Lämna gärna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}